Blog

 

Stage Trompsburg/ Springfontein 

Na een deugddoend weekend in Gariepdam zijn onze batterijen volledig opgeladen om te starten aan onze 4de en ook laatste week in Trompsburg.

Opnieuw vertrokken we vol spanning naar onze 3de stageplaats. We logeerden op een campus van de universiteit in Trompsburg samen met de andere studenten en docenten van Bloemfontein.

De eerste dag was het vooral uitleg over het project en over de digital story + diabetes case die we tegen vrijdag moesten voorstellen. Daarna vertrokken Melissa en Valerie naar Trompsburg en Marie en Stephanie naar Springfontein. In de voormiddag hebben we screenings gedaan in een plaatselijke school waarvan de jongeren tussen de 14 en 16 jaar waren. Melissa heeft samen met een andere verpleegkundige studente de hemoglobine gemeten en de symptomen bevraagd van TBC. Valerie heeft samen met de andere verpleegkundige een vragenlijst bevraagd omtrent seksualiteit. Marie en Stephanie hebben samen de Hamiltonschaal afgenomen ( sociaal , fysiek en psychisch). In de namiddag kregen we dan uitleg over de interpretatie van de resultaten aan de hand van een boekje.

2de dag : In de ochtend kregen we uitleg over het diabetesproject + theorie omtrent diabetes. Daarna vertrokken we weer elk naar onze bestemming. Melissa bezocht een diabetes patiënte waarbij ze de monofilament test mocht doen , dit is een test om het gevoel in de voeten van de patiënt te testen. Ook werden de glucose , bloeddruk en ogen gecontroleerd. Marie heeft in Springfontein ook een diabetes patiënt gecontroleerd , zij heeft ook de monofilament test gedaan. Daarnaast waren er ook andere testen zoals meten van glucose , de patiënt wegen , meten , ogen controleren...

In de namiddag kregen we uitleg over het Youth leadership project.

3de dag : Opnieuw waren er in de voormiddag screenings van diabetes patiënten. Ook hier werd opnieuw de glucose gemeten , ogen controleren , wegen , meten...

Daarna zijn we naar een 2de school gegaan , Melissa en Valerie hebben jongeren gescreend in de P.T SANDERS school in Trompsburg. Melissa heeft hier de hemoglobine gemeten en TBC symptomen bevraagd. Valerie heeft de vragenlijst bevraagd omtrent de seksualiteit.

In de namiddag kregen we de kans om verder te werken met de studenten aan de projecten. Marie zat samen met haar groep om te werken aan het youth leadership project en Melissa werkte samen met een andere studente aan de digital story.

4de dag : Youth leadership project : dit is een project waarbij verschillende diabetes patiënten samen komen en zij bepalen het thema dat per week aan bod komt. Bij Melissa en Valerie was dit voorlichten over kanker en bij Marie en Stephanie was dit " hoe kan je gezond koken voor een diabetes patiënt". Bij het binnenkomen van de patiënten namen we eerst de bloeddruk en glucose voor we begonnen aan ons thema. Melissa heeft de preventie van kanker verteld en Marie heeft geholpen met de gezonde braai.

In de namiddag kregen we opnieuw de kans om te werken aan onze projecten voor morgen. Melissa hielp met de diabetes case en Marie hielp met de digital story.

5de dag : Voorstelling van de diabetes case. Marie stelde de diabetes case voor van Springfontein en Melissa stelde dit voor voor Trompsburg. Daarna werden digital story's getoond aan elkaar.

Met een goed gevoel vertrekken wij terug naar België. We hebben heel veel bijgeleerd gedurende 4 weken. Dit is een ervaring die niemand ons nog kan af nemen. Bedankt aan iedereen die onze droom meehielp realiseren. Liefs Melissa en Marie.

Maandagochtend startten we vol spanning op onze 2de stageplaats in Sunflower House. Dit is een huis voor palliatieve kinderen en kinderen met een beperking. We werden al snel verwelkomt door de kinderen die daar verblijven.

Op dinsdag begonnen onze echte reanimatielessen. In de voormiddag leerden we hen hoe ze een zorgvrager in veiligheidshouding konden leggen. Ook de eerste hulp bij verslikking kwam aan bod. De ene cursist oefende dit al krachtiger dan de andere (de pap kwam bijna weer naar boven).
Hierna werd de BLS aangeleerd, waarbij er grote interesse was! Heel...

Op die pad...

19-02-2018

Vanuit Vishoek begon onze tocht richting Ko Ka tsara bush camp. Een tocht van 500km waarvan er 450 rechtdoor was. Gelukkig konden Stephanie en Valerie elkaar aflossen want rechtdoor is ook maar rechtdoor.
Onderweg zagen we veel sloppenwijken, dat was confonterend.
Eenmaal aangekomen in Ko Ka Tsara Bush camp werden we verwelkomd door bijtende mieren....

Zondag was het eindelijk zo ver. Na een rit van 3u kwamen we eindelijk toe in Bloemshelter. Het onthaal was heel hartelijk en we voelden ons onmiddellijk thuis en geaccepteerd.
Izak had hapjes voorzien en ook de collega's van SMS2 kwamen kennismaken, het was een warm terugzien!
We maakten kennis met de mensen hier en ook de...

Dinsdag 13 februari waren we van plan de top van de tafelberg te bereiken. Bij aankomst echter was er een wachttijd van 2u om de lift naar boven te nemen en minstens even veel om terug naar beneden te kunnen komen. Dit in combinatie met een grote hitte, deed ons beslissen om een andere berg met minstens even mooi uitzicht te gaan bezichtigen. ...

Zaterdag was D day, eindelijk mochten we vertrekken! Na een moeizame start in Brussel (hoe moeilijk kan het zijn om een ticket te printen?!), ging de rest van de reis vlot. Ethiopian Airlines = veel eten = op elke moment van de dag/nacht = niet altijd even lekker.
Eenmaal in Kaapstad aangekomen, was er onmiddellijke opluchting toen we...

Nog 3 keer slapen en dan is het zover! Terwijl we al de eerste foto's van onze collega's en medestudenten in het buitenland bekijken, leggen wij de laatste hand aan onze bagage.
Langs deze weg willen wij al heel wat mensen bedanken die ons, in de aanloop naar ons avontuur, op een of andere manier geholpen hebben.

Zaterdag 27/01/2018 hebben we eindelijk de Zuid-Afrikaanse studenten mogen ontmoeten die hier stage lopen in het Jan-Yperman Ziekenhuis in Ieper. Wij zijn samen met Lieke en Christel gaan bowlen. Het was heel leuk en interessant om de studenten te ontmoeten , hele lieve en sympathieke meisjes! De communicatie verliep heel vlot, zowel naar taal toe...

Ondertussen is het al januari en komt ons vertrek wel heel dichtbij! De examens zijn gedaan dus we kunnen ons nu volop concentreren op Zuid - Afrika!
De afgelopen maanden hebben we ons bezig gehouden met de verdere voorbereiding. We gingen samen naar de reiskliniek in Ieper voor onze vaccinaties. Mevr. Herreman moest het meest inspuitingen krijgen...

Baie welkom,
Wij zijn Melissa en Marie, 2 studenten verpleegkunde die naar Zuid-Afrika op stage mogen.
Wij kregen dit goede nieuws te horen enkele weken terug, we waren beiden vol spanning aan het wachten of we al dan niet goed nieuws zouden krijgen en toen om 13u13 precies kregen wij het fantastische nieuws te horen!
...

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin